Święto Dziękczynienia obchodzone w każdy czwarty czwartek listopada i jest dla Amerykanów jedną z najważniejszych dat roku. Tego dnia odbywają się parady, msze i mecze, a rodziny zasiadają do uroczystej kolacji, której obowiązkowym składnikiem jest ważący ponad 7 kilogramów pieczony indyk z sosem żurawinowym.


Na stole nie może zabraknąć też tłuczonych ziemniaków, kukurydzy, ciasta z dyni i innych amerykańskich potraw, jak np. „apple pie”.


Święto to pamiątka po pierwszych osadnikach. Przyjmuje się, że po raz pierwszy Dzień Dziękczynienia obchodzony był w kolonii Plymouth w 1621 roku. Osadnicy, którzy przypłynęli na statku "Mayflower" jesienią 1620 roku założyli kolonię. Po przetrwaniu ostrej zimy, która zabiła ponad połowę z nich, wspólnie z Indianami obchodzili rodzaj dożynek, dziękując Bogu za przeżycie i pierwsze obfite zbiory. Zorganizowali ucztę, w czasie której spożywali ptactwo (kaczki, gęsi, indyki), dziczyznę, kukurydzę i gotowaną dynię.


Doroczną tradycją jest też ułaskawienie indyka przez prezydenta Stanów Zjednoczonych w przeddzień Święta Dziękczynienia. Odbywa się to w Białym Domu. Tak też było w tym roku.

 


Miliardy dolarów na śmietnikach


Według oficjalnych danych Amerykanie wyrzucają jedzenie warte 165 mld dolarów rocznie.  Organizacja charytatywna Natural Resources Defense Council (NRDC) ocenia, że po Święcie Dziękczynienia Amerykanie wyrzucą mięso indyków ważace w sumie ok. 200 mln funtów (ponad 90 mln kilogramów).


- W czasie, gdy jeden na ośmiu Amerykanów chodzi głodny, podjęcie  kroków majacych na celu ograniczenie marnowania żywności, staję się bardziej niż ważne  - mówią przedstawiciele tej organizacji.


Aby ograniczyć marnotrawstwo eksperci radzą mieszańcom USA. by zamrozili pozostałości po dziękczynnej kolacji i zjedli te zapasy później. Dodają, że oszczędności sprzyja też kupowanie gotowych lub półgotowych dań. Przypominają też, by przed szałem zakupów składników potraw na Święto Dziękczynienia sprawdzić czy część z nich nie zalega już w lodówce.


- Staranne planowanie ilości przygotowywanych na to święto dań to kolejny prosty sposób , by uniknać marnowania żywności  - stwierdziła Dana Gunders ekspertka ds. żywności organizacji  NRDC. - Ponieważ duża kolacja dla wielu gości zazwyczaj oferuje wybór wielu dań, przygotowujący ją gospodarze powinni pamiętać, że nie potrzeba przygotowywać wielkich porcji każdej z podawanych potraw - dodała.

 

Potem Czarny Piątek


Dzień po czwartku Święta Dziękczynienia jest tzw. Black Friday, czyli dzień wyprzedaży rozpoczynający sezon zakupów przed Bożym Narodzeniem.

 

Wiele sklepów czynnych jest w dodatkowych godzinach, czasem nawet całą dobę, oferując jednocześnie jednodniowe okazje, rabaty i zniżki. Rok temu tego dnia do sklepów ruszyło ponad 151 mln Amerykanów, wydając ok. 10 mld dolarów.

 

marketwatch.com, polskieradio.pl