W finale każdy z uczestników musiał przygotować menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które ocenili: Ewa Wachowicz, Wojciech Modest Amaro i Maciej Nowak.


- Wygrała osoba, która gotuje całym swoim ciałem, zmysłami, sercem - powiedział Amaro. 


Popisowe dania


W przygotowaniu dań uczestnikom kulinarnego show Polsatu pomogali najlepsi sous chefowie w Polsce: Martin Gimenez-Castro, Sebastian Olma, Marcin Przybysz, Katarzyna Daniłowicz, Tomasz Purol i Dawid Szkudlarek - zwycięzcy programu "Top Chef".


W ramach głównych dań Beata Oleszek podała gołąbki z kaszą jęczmienną i borowikami, Vienio rosół cytrynowy z pstrągiem oraz salsą z pomidora i cebulą, a Rafał Maserak pomidorowe consomee z dorszem w czarnym czosnku i brukselką.


Na drugi rzut Beata Oleszek zaserwowała kotlet z dzika z burakami i węgorzem, Rafał Maserak polędwicę wołową ze śliwkami, słoniną i musem z buraka, a Vienio ośmiornicę na czarnej soczewicy z kawiorem i zielonym grochem.


Na deser Vienio przygotował pudding z mleka kokosowego z marakują i jagodami goji. Beata Oleszek podała sernik z kaszy jaglanej z sorbetem jeżynowym. A Rafał Maserak sernik z batatów z malinami i malinowym sosem.

 

Top chef


"Top Chef. Gwiazdy od kuchni" jest pierwszą w Polsce, a drugą (po produkowanej w USA i mającej premierę 2 lata temu) edycją "Top Chef" na świecie, w której wystąpiły znane osoby. Do walki na smaki stanęło 13 uczestników, których łączyła pasja do gotowania.

 

polsatnews.pl; fot. Facebook/TopChefPolska