Wycofanie jaj, jak głosi komunikat GIS, jest spowodowane obecnością bakterii Salmonella enteritidis w dwóch stadach kur niosek.


Jaja oznaczone jako: "Ale jaja kl. M" oraz "Ale jaja kl. L" o poniższych nr partii/terminie ważności: 31.10.2016, 01.11.2016, 02.11.2016, 03.11.2016, 06.11.2016, 07.11.2016, 08.11.2016,09.11.2016, 10.11.2016, 11.11.2016 i posiadające kody na skorupkach: 3PL30221321 lub 3PL30221304 objęto procedurą wycofania.


Jeronimo Martins Polska S.A. bezzwłocznie po uzyskaniu informacji od producenta o nakazie wycofania jaj podjęła działania w celu zaprzestania ich dalszej sprzedaży. Część jaj, które objęte są procedurą wycofania zostało jednak sprzedanych konsumentom zanim wydany został nakaz Powiatowego Lekarza Weterynarii w Rawiczu.

 

Spożycie grozi m.in. biegunką, nudnościami, wymiotami


Spożycie jaj wskazanych w komunikacie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia - ostrzega GIS i przypomina, że w przypadku, gdy po spożyciu jaj wystąpiły niepokojące objawy zdrowotne należy bezzwłocznie udać się do lekarza.


Salmonelozy to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Salmonellozy mogą być skutecznie leczone.


PAP