Rozporządzenie w tej sprawie podpisane przez premiera Rosji Dmitirja Miedwiediewa zamieszczono na oficjalnym portalu informacji prawnej z adnotacją, że decyzja wchodzi w życie 1 listopada 2016 roku.

 

Ograniczenia w wwozie dotyczą zarówno soli kuchennej, jak i jej roztworów wodnych, soli zawierającej substancje zapobiegające zbrylaniu się lub bez tych substancji - piszą rosyjskie media.

 

Objęci embargiem

 

Przypominają, że w Rosji od 7 sierpnia 2014 roku obowiązuje embargo na produkty żywnościowe z USA, UE, Australii, Norwegii i Kanady i że w roku 2015 przedłużono je do sierpnia roku 2016, a w czerwcu br. - do końca 2017 roku.

 

Od sierpnia roku 2015 do spisu państw objętych embargiem Moskwa włączyła Albanię, Czarnogórę, Islandię i Liechtenstein, a od 1 stycznia br. - Ukrainę, czyli państwa, które przyłączyły się do antyrosyjskich sankcji, które Zachód wprowadził wobec Rosji w związku z zaanektowaniem przez nią ukraińskiego Krymu i roznieceniem konfliktu zbrojnego w Donbasie na wschodzie Ukrainy.

 

Mięso, ryby, mleko, owoce i warzywa

 

Moskiewskie embargo dotyczy sprowadzania mięsa i produktów mięsnych, ryb i przetworów rybnych, mleka i produktów mlecznych, owoców i warzyw - piszą agencje.

 

Przypominają, że głównym dostawcą soli do Federacji Rosyjskiej była dotąd ukraińska firma Artemsol; do jej produkcji rosyjski nadzór miał jednak zastrzeżenia.

 

Według rosyjskiej Federalnej Służby Celnej w roku 2015 połowa (49,1 proc.) importu soli do Rosji przypadała na dostawców ukraińskich, na drugim miejscu znajdowała się Białoruś (36,7 proc.). Sól importowano także z Kazachstanu, Turcji, Holandii i Danii.

 

PAP