- Cielaki wróciły wraz z matkami, które od czerwca wydawały je na świat w leśnych ostępach; z dala od macierzystych stad - powiedział rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie Edward Marszałek. Przypomniał, że "żubrzyce rodzą zazwyczaj jedno cielę co dwa lata, a nowonarodzone ważą 20-30 kg".

 

"Przyrost populacji żubrów ocenimy w lutym"


- Jeśli zima jest ostra, to około połowa z nich nie dożywa roku. Giną w wyniku chorób, wypadków, np. łamią kończyny podczas pokonywania przeszkód terenowych. Jaki będzie realny przyrost bieszczadzkiej populacji żubrów ocenimy dopiero w lutym, marcu; wtedy leśnicy dokonują corocznych szacunków stanu zwierzyny - wyjaśnił rzecznik.


Żubrzyce dojrzewają płciowo w drugim, trzecim roku życia. Z kolei samce dojrzałość osiągają w trzecim roku; jednak w rozrodzie uczestniczą przeważnie pomiędzy siódmym a dwunastym rokiem życia. Ciąża u żubrów trwa 256 dni. Ruja zazwyczaj zaczyna się na przełomie sierpnia i września, wtedy też żubry gromadzą się w duże stada. Będą w nich przebywać do wiosny.


Z kolei przez całe lato samice i cielęta przebywają w mniejszych stadach. - Natomiast stare byki trzymają się osobno, a młodsze osobniki tworzą wtedy tzw. grupy kawalerów, wiodące spokojny żywot do czasu rui - zauważył Marszałek.


W sierpniu kolejne, już piąte w tym roku żubrzątko urodziło się także w zagrodzie pokazowej żubrów w Mucznem. - Tym razem matką została żubrzyca przywieziona ze Szwajcarii - dodał rzecznik krośnieńskiej RDLP.

 

350 żubrów w dwóch stadach


Aktualnie w zagrodzie żyje 17 żubrów. Jesienią część zostanie wypuszczona na wolność i trafi do doliny górnego Sanu. Kilka lat temu, z uwagi na panującą gruźlicę, trzeba było wyeliminować żyjące tam stado.


Wcześniej sześć osobników z zagrody w Mucznem dołączyło już do stad żyjących na wolności w nadleśnictwach Komańcza i Lutowiska.


W Bieszczadach, w dwóch odizolowanych od siebie dzikich populacjach, żyje ponad 350 żubrów.


Po kilku wiekach nieobecności, pierwsze żubry w Bieszczady sprowadzono w 1963 r. Należą do rasy białowiesko-kaukaskiej. Są potomkami żubra z Kaukazu i samic bytujących w ogrodach zoologicznych i zwierzyńcach prywatnych.


Żubry rasy białowiesko-kaukaskiej w stanie dzikim znajdują się wyłącznie w Bieszczadach. W pozostałych ośrodkach w Polsce żyją żubry czystej linii białowieskiej.

 

W Bieszczadach stoją dwa pomniki poświęcone żubrom. W Pszczelinach obelisk przypomina pojawienie się pierwszych zwierząt w 1963 r. Pomnik w Woli Michowej zbudowano, by upamiętnić kolejne stado, które dotarło tam w latach 70. XX stulecia.


PAP