Musująca hiszpańska cava czy włoskie prosecco były dotąd nieodłączną pozycją letniego menu w restauracjach basenu Morza Śródziemnego. Z czasem trafiły także na stoły północnej części Europy jako napój alkoholowy dobry na upały. 

 

Letnia sprzedaż bąbelków nadal rośnie


- Mamy do czynienia cały czas z tendencją wzrostową w segmencie win musujących. W zeszłym roku ta tendencja u niektórych członków Polskiej Rady Winiarstwa sięgała 50 proc. względem 2014 roku. W tym roku mamy trochę niższe wskaźniki, ale zdecydowanie jest to kilkudziesięcioprocentowy wzrost - ocenił Jerzy Kwaśniewski, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

 

25 mln butelek rocznie


Według danych ACNielsen w ubiegłym roku Polacy wypili ponad 18,5 mln litrów wina musującego, czyli prawie 25 mln butelek. To w skali kraju oznacza, że rynek tego rodzaju alkoholi można szacować na niecałe 300 mln zł.  Wartość sprzedaży wzrosła o ponad 2,5 proc. Oznacza to, że Polacy coraz chętniej sięgają po droższe, markowe i lepszej jakości wina musujące.


- Polacy rzeczywiście pokochali charakterystyczną świeżość smaku, przyjemnie owocową nutę oraz uniwersalny charakter prosecco - przyznała Anna Kalinowska z firmy Henkell & Co.

 

Im mniej procent, tym lepiej


Zdaniem ekspertów pozytywnym zjawiskiem jest w konsumpcji napojów alkoholowych stopniowe odchodzenie od tych wysokoprocentowych ku jakościowym o niższej zawartości alkoholu.

 

newseria.pl, isbhandel.pl