Polska odpowiada za jedną czwartą produkcji jabłek w UE. Ze środowego zestawienia unijnego urzędu statystycznego za 2015 rok wynika, że za nami są Włosi, którzy wytwarzają nieco ponad 19 proc. tych owoców w UE, oraz Francuzi produkujący nieco ponad 15 proc.

 

Nasi producenci zebrali w ubiegłym roku 3 mln 168 tys. ton jabłek.

 

Polska jest też liderem przed Włochami i Hiszpanią, jeśli chodzi o produkcję wiśni. Z kolei na drugim miejscu jesteśmy w zbiorze truskawek. Przed nami w tej kategorii znaleźli się rolnicy z Hiszpanii, natomiast za nami Niemcy.

 

Słabiej z pomidorami, brzoskwiniami i cukinią

 

Na drugiej pozycji polscy wytwórcy są też w kategorii ogórków (również za Hiszpanią) oraz marchwi (za Wielka Brytanią).

 

Z ośmiu wybranych przez Eurostat kategorii owoców i warzyw w pierwszej trójce Polski nie ma tylko wśród producentów pomidorów (dominują Włosi), brzoskwiń oraz cukinii (tu liderem jest Hiszpania).

 

Według danych Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA) w 2015 roku Polska wyeksportowała o 10 proc. mniej warzyw i o 19 proc. mniej owoców niż rok wcześniej. Powód to rosyjskie embargo.

 

PAP