Lokal 53-letniego Massimo Bottury, uważanego za jednego z najlepszych kucharzy na świecie, prowadzi w tegorocznym rankingu 50 restauracji ze wszystkich kontynentów.

 

Tysiąc krytyków oceniało najlepsze knajpy

 

Zestawienie zostało sporządzone na podstawie opinii ponad tysiąca krytyków kulinarnych. Na ogłoszonej przez nich liście są też na dalszych miejscach dwa inne lokale z Włoch - jeden w Wenecji Euganejskiej i inny w Piemoncie. W pierwszej dziesiątce sa aż trzy restauracje z Hiszpanii.

 

"Osteria Francescana" z 12 stolikami została otwarta w Modenie 21 lat temu i od dawna uważana jest za najlepszą restaurację w kraju. Nazwę zawdzięcza położonemu w pobliżu kościołowi franciszkanów. Serwuje nowatorskie dania, ale zarazem ściśle związane z tradycją włoskiej kuchni. Massimo Bottury czerpie inspiracje ze sztuki, lokalnych składników, podróży. Zapewnia jednak, że jego największą inspiracją są najbliżsi.

 

Kwartał oczekiwania na obiad

 

Czasem stolik trzeba tam zarezerwować z 3-miesięcznym wyprzedzeniem. Restauracja oferuje w swojej karcie dań dwie opcje menu. Jedna to dania "Sensacje", w której pojawiają się głównie dania sezonowe. Z kolei w drugiej części "Tradycja w ewolucji" lokal oferuje kompilację największych przysmaków regionu Emilia-Romania, w którym położona jest Modena i skąd pochodzi szef kuchni. Wśród dań, które możemy znaleźć w restaurcji

 

Wśród dań znajdujących się w tradycyjnej części menu jest np. kanapka "Memory of a mortadella sandwich", lasagne "The crunchy part of the lasagna", makaron z fasolą, czy tartę cytrynową "Oops! I dropped the lemon tart". Z kolei potrawa z soczewicy "Lentils are better than caviar", zupa rybna czy zagadkowe danie o nazwie "Autumn in New York" to jedne z propozycji jakie serwuje restauracja w aktualnej ofercie sezonowej.

 

 

- W kraju, w którym kultura jedzenia jest głęboko konserwatywna, Bottura wprowadził odważny i niekiedy kontrowersyjny kurs, zdobywając poparcie na całym świecie i podbijając również włoską krytykę - brzmi uzasadnienie werdyktu. Jego autorzy wyrazili też uznanie dla inicjatyw restauratora na rzecz walki z głodem na świecie i przeciwko marnotrawstwu jedzenia, zaprezentowanych przez niego w czasie zeszłorocznej światowej wystawy Expo w Mediolanie, która poświęcona była żywności.

 

- Wulkan idei, pełen nadzwyczajnej energii, charyzmatyczny - tak Massimo Botturę opisują jego współpracownicy.

 

Ulubiona restauracja premiera Włoch

 

Premier Włoch Matteo Renzi właśnie u niego lubi podejmować europejskich polityków. Był w tej restauracji razem z prezydentem Francji Francois Hollande'em, a w sierpniu zje tam kolację z kanclerz Niemiec Angelą Merkel.

 

 

Milano, Tiepolo room! The #smartslabtable is ready ...... the food almost #heatedbyiQOS

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Massimo Bottura (@massimobottura) 10 Kwi, 2016 o 11:00 PDT


 

 

 

Oto pierwsza dziesiątka tegorocznego rankingu:

 

1. Osteria Francescana, Modena (Włochy),

2. El Celler de Can Roca, Girona (Hiszpania),

3. Eleven Madison Park, Nowy Jork (USA),

4. Central, Lima (Peru),

5. Noma, Kopenhaga (Dania),

6. Mirazur, Menton (Francja),

7. Mugaritz, San Sebastian (Hiszpania),

8. Narisawa, Tokio (Japonia),

9. Steirereck, Wiedeń (Austria),

10. Asador Etxebarri, Atxondo (Hiszpania).

 

PAP, polsatnews.pl