Sean Berthiaume, właściciel nowojorskiej Vinnie's Pizzeria, wyjaśniał amerykańskim mediom, że głównym celem opracowania takiej pizzy była chęć pozbycia się odpadów.


Przyjazna środowisku pizza nie należy do najtańszych, kosztuje 40 dolarów. Jest ona w zasadzie normalną, najpopularniejszą w USA pizzą pepperoni, tyle że otoczona "pudełkiem" wykonanym z ciasta na pizzę.

 

 
"Bez odpadków, 100% pizza i 100% pyszna" - zachwala pizzę na Twitterze właściciel.

 

Pizza w pizzy nie jest pierwszym oryginalnym pomysłem Seana Berthiaume. Na pierwszych stronach nowojorskich gazet jego pizzeria zacząła się pojawiać już od roku, gdy w lokalu zaczęto oferować... pizzę na pizzy.

 

 

W Vinnie's Pizzeria często pojawiają się także przepisy okazjonalne, czasem dość kontrowersyjne. Przykładem może być pizza, której recepturę opracowano, by uczcić pamięć zmarłego nagle Prince'a. Pizza oferowana z tej okazji nazywała się "Purple Plain".

 

 

whotv.com