- Cieszę się z tej decyzji, którą traktuję jako dowód uznania naszych kompleksowych i skutecznych działań w celu wyeliminowania BSE (potocznie choroba szalonych krów - przyp. red.) w Europie. Mam nadzieję, że USA będą teraz bez zbędnej zwłoki rozszerzać tę decyzję na wszystkie kraje UE - podkreślił w poniedziałkowym oświadczeniu unijny komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis.

 

Komisarz ds. handlu Cecilia Malmstroem oceniła, że w czasie, gdy Stany Zjednoczone i UE negocjują umowę o partnerstwie w dziedzinie handlu i inwestycji (TTIP) nie ma sensu utrzymywać starych barier w dostępie do rynku.

 

Pozytywny sygnał dla innych krajów

 

Komisja Europejska oceniła, że otwarcie amerykańskiego rynku na wołowinę z Holandii to pozytywny sygnał dla producentów z innych krajów UE, którzy wciąż czekają na zniesienie restrykcji.

 

Stany Zjednoczone na początku ubiegłego roku zapowiedziały, że będą stopniowo otwierać swój rynek na eksport wołowiny z Unii Europejskiej. Jako pierwsza zielone światło dostała Irlandia, kilka miesięcy później Litwa, a teraz Holandia.

 

Amerykański rynek był zamknięty na wołowinę z Europy od stycznia 1998 r. Restrykcje obejmowały wołowinę (także bez kości), baraninę i koźlęcinę oraz ich przetwory.

 

PAP