Badacze przekonują z Korei Południowej, że ziarna kakaowca, które są kluczowym składnikiem czekolady, mają właściwości zapobiegające starzeniu się. Osoby je spożywające mają mieć mniej zmarszczek spowodowanych poprzez ekspozycję ciała na światło słoneczne.

 

Uważa się, że ekstrakt z kakaowca może działać ochronnie nie tylko przeciw zmarszczkom, które powstają w wyniku podziału komórek, ale i czarnym plamkom.

 

Myszy odmłodniały

 

Badacze z Narodowego Uniwestyteru w Seulu swoje dane podparli badaniami przeprowadzonymi na pozbawionych futra myszach. Po ośmiotygodniowych testach zauważyli znaczącą redukcję zmarszczek na ich ciele.

 

Wyniki badań mają zostać opublikowane w piśmie "Journal of Investigative Dermatology".

 

Zbawienne właściwości czekolady

 

To kolejne pozytywy wynikające z jedzenia czekolady. Według innych badań ziarna kakaowca zawierają przeciwutleniacze, które ograniczają ryzyko zawału serca, raka oraz innych długotrwałych chorób.

 

Eksperci przekonują, że kakaowiec ma nawet więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata i czerwone wino, które uważa się za ich doskonałe źródło.

 

mirror.co.uk