W czasie operacji przeprowadzonej przez policję we współpracy z Gwardią Finansową zatrzymano szefa potężnego gangu kamorry Luigiego Moccię, jego krewnego i 5 innych osób uznanych za figurantów, którzy zainwestowali mafijne pieniądze w sieci sprzedaży warzyw i owoców oraz produkcję mozzarelli.

 

Działalność tę prowadzili w rejonie miast Latina i Formia, będących rolno-spożywczym zagłębiem włoskiej stolicy.

 

Mafie z południa kraju przenikają do biznesu rolno-spożywczego od lat - przypomniał po kolejnej udanej policyjnej operacji związek włoskich rolników Coldiretti. Obroty mafii w sektorze rozciągającym się od gospodarstw rolnych po stoły konsumentów - podkreśliła organizacja - szacuje się na 15,4 mld euro rocznie.

 

Przestępcze interesy przenikają również m.in. do gastronomii i agroturystyki

 

Liczne śledztwa potwierdziły, że przestępczość zorganizowana inwestuje także w wielkie sieci sprzedaży, biznes agroturystyczny, gastronomię oraz eksport i import żywności.

 

Działalność ta jest tym groźniejsza, że brakuje przejrzystości w handlu żywnością i kontroli produkcji oraz pochodzenia produktów. "W rezultacie cierpi na tym wizerunek całego przemysłu rolno-spożywczego we Włoszech" - ostrzegła rolnicza organizacja.

 

PAP