W ograniczeniu mięsa chodzi szczególnie o mięso czerwone i wędliny, które są z niego produkowane.

 

- Zalecenia żywieniowe kładą nacisk na dopisanie tych produktów do tych, które są wiązane z częstszym występowaniem raka, głównie jelita grubego - powiedział profesor w rozmowie z Joanną Górską.


Kolor ma znaczenie


Profesor Januszewicz zwrócił uwagę na to, aby maksymalnie różnicować dietę.

 

- Połowa naszego talerza domowego to powinny być warzywa i owoce, które mają dużo dobrych składników - powiedział profesor Januszewicz.  Zaleca, aby pamiętać o tym, żeby na stole stały różnego rodzaju produkty żywieniowe, "a oprócz tego różne przegryzki - orzechy, chipsy z owoców". Według profesora chodzi o to, aby przegryzać zdrowo.


Nowa piramida żywieniowa to istotny element dla naszego zdrowia.

 

- 80-90 proc. nowotworów bierze się ze złego stylu życia. Właściwa dieta, to jeden z najważniejszych czynników - wyjaśnił gość Nowego Dnia w Polsat News.

 

Polsat News