Portal powołał się na północnokoreański tygodnik "Pyongyang Times", jedyne anglojęzyczne czasopismo w kraju i poinformował, że firmie spożywczej Taedonggang, z siedzibą w stolicy, "po wielu latach badań" udało się dokonać destylacji napoju.

 

Według tygodnika, sekretem likieru o nazwie Licor Koryo jest dodanie żeń-szenia wysokiej jakości oraz wykorzystanie prażonego, kleistego ryżu zamiast cukru.

 

W artykule napisano, że eksperci i konsumenci bardzo doceniają miksturę z północnokoreańskiego, sześcioletniego żeń-szenia i prażonego ryżu, "gdyż jest delikatna i nie wywołuje kaca".

 

Jednak eksperci, z którymi rozmawiał portal NK News, wątpią, czy produkt faktycznie ma takie właściwości.

 

Korea Północna oraz jej południowy sąsiad od wieków przypisują żeń-szeniowi właściwości medyczne, a najbardziej cenione są gatunki rośliny uprawiane w okolicach miasta Kesong, na północ od granicy między krajami.

 

PAP