W ramach eksperymentu 43 otyłe dzieci zastąpiły w swojej diecie cukier skrobią. Wyniki ich testów uległy znaczącej poprawie. - Wszystko się poprawiło - powiedział dr Robert Lustig z San Francisco, autor badania. - Jest istotne, aby rodzice szacowali dostarczane dzieciom cukry i zdawali sobie sprawę z efektów zdrowotnych ich podawania - dodał naukowiec.

 

Wyniki jego pracy stoją w sprzeczności z poglądami reprezentowanymi przed międzynarodowe koncerny, według których otyłość i związane z nią choroby nie są efektem spożywaniu cukru, a nadmiernej ilości kalorii.

 

Lustig zadbał i o to: wyjaśnił, że jego zespół pilnował, aby dzieci w trakcie eksperymentu utrzymały swoją wagę. Byly zachęcane do jedzenia zwiększonych porcji jedzenia, jeśli zaczynały gubić kilogramy. Według Lustiga świadczyć to może o tym, że poprawa wyników testów i ewentualna utrata wagi była powiązana z brakiem cukru w diecie.

 

- Kalorie pochodzące z cukrów są najgorsze, bo w wątrobie zamieniają się one w tłuszcz, budują odporność na insulinę, podnoszą ryzyko chorób serca, wątroby - wyjaśnił naukowiec.

 

Według niego cukier nie jest jedyną przyczyną otyłości dzieci, ale na pewno tą, z którą można łatwo walczyć.

 

independent.co.uk