Delikatny różowy kolor porcelana z Ćmielowa zawdzięcza recepturze opracowanej w 1936 roku przez Bronisława Kryńskiego. W skład masy, z której ona powstaje, wchodzi m.in. płynne 24-karatowe złoto. Wraz ze śmiercią twórcy wydawało się, że receptura zaginęła na zawsze. Po latach udało się jednak odlaleźć jego oryginalne zapiski.  

 

- Ten delikatny odcień różu to nasza przewaga. Można to sprawdzić pod światło, wówczas zobaczymy piękny różowy kolor - mówi właściciel zakładów AS Ćmielów Adam Spała. Technologia produkcji tej porcelany jest jedną z największych tajemnic zakładu.

 

Obecnie polska różowa porcelana trafia na stoły całego świata i jest uważana przez wielu za kolekcjonerski rarytas. Przykłady jej wykorzystania są prezentowane w ćmielowskim Żywym Muzeum Porcelany. Można tam nie tylko poznać historię, ale także zobaczyć cenne kolekcje.

 

PAP