Czy kawa jest szkodliwa? Naukowcy: nie musi

Technologie
Czy kawa jest szkodliwa? Naukowcy: nie musi
Flickr/stefg74/CC BY 2.0

Przez lata wielu lekarzy utrzymywało, że kubek porannej kawy szkodzi zdrowiu. Według naukowców z Harvard School of Public Healthm, wnioski o niepożądanym działaniu kawy, pochodzące z badań prowadzonych głównie w latach 70. i 80., mogą być nie do końca słuszne. Nie uwzględniano w nich bowiem innych szkodliwych zachowań osób badanych, takich jak np. palenie papierosów.

Prowadzący badania zespół, którym kierowal dr Roba Van Dama, przez 24 lata analizował dietę i zachowania zdrowotne 130 tys. dorosłych osób. Zgromadzone dane nie potwierdziły wzrostu ryzyka zgonu na nowotwory czy choroby układu krążenia związane ze spożywaniem kawy.  Co więcej, zaobserwowano nieznaczne obniżenie ryzyka śmiertelności u regularnych „kawoszy”, których objęło badanie.

 

Dobra nie tylko na pamięć, ale…

 

Korzystne działanie kawy mogło do niedawna szokować wielu ekspertów z dziedziny medycyny, ale obecnie liczba badań potwierdzających tę tezę cyklicznie wzrasta.

 

Picie kawy jest powiązane z niższym wskaźnikiem zachorowalności na cukrzycę typu 2, niższym ryzykiem występowania niektórych nowotworów (działanie protekcyjne przed nowotworem skóry) oraz działa profilaktycznie w zakresie choroby Parkinsona. Zaobserwowano również korzystny wpływ na pamięć, nastrój czy też poziom energii. Należy jednak powstrzymać tendencję traktującą kawę jako panaceum na wszelakie dolegliwości.

 

Winien cafestol

 

Zdaniem części badaczy, można zaobserwować nieznaczny wzrost poronień u kobiet w ciąży wraz ze wzrostem poziomu picia kawy. Inni twierdzą, że umiarkowane picie kawy przez ciężarne kobiety jest bezpieczne.

 

Kawa może być także szkodliwa dla osób posiadających wysoki cholesterol, bowiem substancja zawarta w ziarnie kawy zwana cafestol, może podwyższać tzw. szkodliwą frakcję cholesterolu LDL. - Oczywiście przesadne picie kawy powoduje zaburzenia związane ze snem oraz przyspieszenie pracy serca - dodaje Van Dam.

 

No to pić, czy nie

 

Wiele osób uważa, że czarna kawa jest zdrowym, niskokalorycznym napojem. To twierdzenie będzie słuszne tylko wtedy, gdy napój nie będzie przeładowany tzw. wartościami dodanymi – syropami, bitą śmietaną, dodatkami smakowymi. Należy też uważać na mleko i z rozsądkiem traktować bogate w cukier produkty kawowe.

 

Kawa jest napojem wielokomponentowym. Nie ma przesłanek rekomendujących jej spożywanie przez osoby, które do tej pory jej unikały, niemniej ci, którym aromatyczna filiżanka umila dzień, nie muszą jej sobie odmawiać.

 

www.time.com, www.care.diabetesjournals.org

Prof. dr hab.n.med. Paweł Januszewicz, dr n. o zdr. Paweł Więch, Wydz. Medyczny, Uniwersytet Rzeszowski

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze