Do najważniejszego posiłku dnia nie siada przed wyjściem do przedszkola czy szkoły aż 3,5 mln dzieci. Sytuacja poprawia się w weekendy. Śniadania zjada wówczas 65 proc. najmłodszych Włochów.

 

Poranne posiłki w Italii są zazwyczaj bardzo skromne. W wielu rodzinach nie ma w ogóle zwyczaju ich jedzenia. Obliczono, że średni czas ich spożywania to osiem minut.

 

Autorzy badań zwrócili uwagę, że większość rodzin deklaruje, iż stosuje się do zasad zdrowego odżywiania i ma świadomość tego, że poranny posiłek powinien być urozmaicony i bogaty w węglowodany, które wchodzą w skład płatków, chleba, herbatników oraz w proteiny obecne w mleku i jego pochodnych, a także w witaminy i minerały. Jednak wiedza ta często nie jest wykorzystywana w codziennym życiu. Dorośli ograniczają pierwszy posiłek do wypijanej w pośpiechu w barze kawy i rogalika.

 

Opublikowane rezultaty badań wywołały dyskusję w mediach, gdzie przypomina się, jak duży mają wpływ na samopoczucie, odporność i kondycję, zwłaszcza u dzieci.

 

PAP