Podróż monarchów rozpoczyna się jesienią. Wylatują z Gór Skalistych w Stanach Zjednoczonych w kierunku południowym. Wędrują w ciągu dnia w dużych skupiskach, zaś noce spędzają na drzewach, tworząc "kiście".

 

Owady te żyją tylko 3-4 tygodnie. W związku z tym do celu dociera dopiero piąte pokolenie. Każda generacja ma zakodowane w genach dane na temat kierunku przelotu i docelowego miejsca.


Po trwającej około trzech miesięcy podróży 14 mln osobników dociera do Meksyku, gdzie zimują, a po przebudzeniu przeprowadzają tam cykl rozrodczy. Na północ Ameryki wrócą dopiero z początkiem wiosny.  Oznacza to , że ich coroczna wędrówka to pokonanie dystansu 10 tysięcy kilometrów.