Resort nałożył karę w wys. ponad 70 tys. euro za "nieuzasadnioną zniewagę ajranu oraz głoszenie szkodliwego przesłania, którego celem jest zmniejszenie konsumpcji ajranu". Ponadto firma musi wycofać reklamę.

 

W 2013 roku, ówczesny premier Turcji Recep Tayyip Erdogan, oglosił, że historycznie narodowym napojem Turków nie jest raki, czyli powszechnie podawana w restauracjach anyżówka, lecz bezalkoholowy ajran na bazie jogurtu.


Ajran to turecki napój wytwarzany z jogurtu i wody (w proporcji 2:1 lub 1:1). Zazwyczaj dodawana jest do niego sól, a czasami też pieprz. Często spożywany jest razem z kebabem. Ajran jest podobny do popularnego m.in. w Iranie i Armenii napoju doogh (dugh, abdug, tahn), który jednak poddaje się krótkiemu procesowi fermentacji, przez co jest lekko musujący.

 

PAP