Zmiana metod filtracji piwa to efekt żądań wegan, którzy naciskali na browar, by zrezygnował ze stosowania karuku. Przypomnijmy, że weganie dążą do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety, ale również ze wszystkich innych aspektów życia.


- Karuku jest środkiem wykorzystywanym w przemyśle piwowarskim od dziesięcioleci - powiedziała Zsoka McDonald, rzecznik prasowy koncernu Diageo. - Jednakże, ze względu na jego stosowanie, nie mogliśmy oznaczyć Guinnessa jako odpowiedniego dla wegan.

 

 

Weganie będą mogli pić piwo


Pod naciskiem wegan zaczęto pracować nad znalezieniem alternatywy dla karuku i wyeliminowania go z procesu warzenia Guinnessa, narodowego napoju Irlandii. W końcu się udało, choć nie ujawniono, co zastosowano w zamian. 


Obecnie w zakładzie St James's Gate Brewery w Dublinie trwają prace nad budową nowego systemu filtarcji. - To złożony projekt i zajmie wiele miesięcy, zanim zainstalujemy i przetestujemy nowy system filtracji - powiedziała Zsoka McDonald.


Wegańskie piwo popłynie do smakoszy pod koniec przyszłego roku.


AFP