Włosi w 2015 roku wyprodukowali 48,9 mln hektolitrów wina, co oznacza wzrost w porównaniu z ubiegłym rokiem o 10 proc. Francuska produkcja zwiększyła się w tym czasie zaledwie o 1 proc. i wyniosła 47,4 mln hektolitrów. Na trzecim miejscu w tym zestawieniu jest Hiszpania, której produkcja spadła o 4 proc. - do 36,6 mln hektolitrów.
 

Najszybciej produkcja wina rośnie w Ameryce Południowej. Rekord pod tym względem ustanowiło Chile, które może pochwalić się wzrostem aż o 23 proc. - do 12,8 mln hektolitrów. Argentyna odnotowała wzrost o 12 proc. i wyprodukowała 13,3 mln hektolitrów wina.
 

Na półkuli południowej wielkość produkcji jest stabilna w Australii i wyniosła 12 mln hektolitrów, w RPA 11,3 mln hektolitrów, ale w Nowej Zelandii ilość wyprodukowanego wina spadła o 23 proc. do 2,3 mln hektolitrów.
 

Cała światowa produkcja wina wzrosła w sumie o 2 proc. do 275,7 mln hektolitrów. - Globalna produkcja wina w 2015 roku sytuuje się na poziomie dobrej średniej. Pozwoli na zaspokojenie konsumpcji i zapotrzebowania na wino do celów przemysłowych - poinformowała  Międzynarodowa Organizacja ds. Winorośli i Wina. Według jej szacunków, światowe spożycie wina wyniesie w tym roku między 235,7 a 248,8 mln hektolitrów.