World Pasta Day w tym roku obchodzony jest wyjątkowo radośnie we Włoszech za sprawą historycznego rekordu ilości sprzedaży makaronu za granicą. Do końca roku Włosi wyeksportują makaron wart w sumie 2,4 mld euro.

 

Eksport do krajów Unii Europejskiej wzrósł o 6 proc., ale prawdziwy boom Italia notuje w handlu z Chinami (wzrost o ponad jedną trzecią) i z USA ( wzrost o 19 procent).


Producenci makaronu "made in Italy" z satysfakcją odnotowali, że konsumenci na całym świecie chcą jeść prawdziwy włoski makaron i coraz częściej właśnie taki wybierają w sklepach jako gwarancję jakości. Produkcja lokalnych makaronów jest powszechna w wielu krajach, ale to Włochy w tej dziedzinie pozostają na pierwszym miejscu. Italia rocznie wytwarza 3,4 mln ton tego produktu.


Obchody Dnia Makaronu zostaną zorganizowane w tysiącach włoskich restauracji w wielu krajach. Główne uroczystości odbęda się jednak  na kończącej się za tydzień wystawie Expo w Mediolanie. Do świętowania nie trzeba namawiać włoskich rodzin. Zdecydowana większość z nich makaron je codziennie.

 

PAP