Nawet 12 ton winogron z hektara; pomogło gorące lato

Biznes
Nawet 12 ton winogron z hektara; pomogło gorące lato
Pixabay.com

- To był udany rok. Owoce są dorodne i dobrej jakości – powiedział Dariusz Rosół, właściciel winnicy z okolic Przeworska. W tym roku w regionie zebrano rekordowo dużo owoców – od 7 do 12 ton z hektara. W zeszłym roku było to tylko od 2 do 3 ton.

Sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro zauważyła, że obfitość plonów jest wynikiem słonecznej pogody, która sprzyjała dojrzewaniu gron. Gorące lato sprawiło także, że winiarze nie mieli większych problemów z chorobami winorośli. – Grona w tym roku są zdrowe – dodała.


Do zebrania zostały jeszcze tylko późne odmiany, m.in. dające wina białe seyval blanc i sibera. Na krzewach w winnicy Dariusza Rosoła są jeszcze ok. 3 tony owoców w tym popularnej odmiany hibernal. – Wina będzie dużo, ale o tym, jakie ono będzie, zadecydują dopiero wiedza i umiejętności winiarza – wyjaśnił Rosół.


Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic. Większość z nich ma powierzchnię 20-40 arów, ale są też większe, nawet 2-3 hektarowe. Winorośl uprawia się w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Rzeszowa i Przeworska.


W regionie winobranie rozpoczęto od odmian solaris, aurora i bianca – dających wina białe oraz rondo, z którego powstaje wino czerwone. Później zebrano odmiany regent, marechal foch i leon millot. Na koniec zostały jutrzenka i johanniter.

 

PAP

przep

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Komentarze